Karvalakkioopperalle 150 000 euron tuki

Kemijoen kulttuurituki ry on saanut 150 000 euron apurahan Suomen Kulttuuurirahastolta vuoden 1979 karvalakkilähetystöstä kertovan oopperan tuottamiseksi Rovaniemelle. Yhdistys tuottaa oopperan yhteistyössä Lapin kamariorkesterin kanssa.

Aiheeltaan Karvalakkiooppera on koskettava kertomus Lapin sodanjälkeisestä todellisuudesta. Teos läpivalaisee valtiota, valtaa sekä luonnon ja pienen ihmisen osaa valtiokoneen rattaissa. Oopperan kerronnassa kohtaavat satu ja absurdi poliittinen trilleri, mutta mukana on myös huumoria, vaikka perinteisen kulttuurin katoamisen traagillisuus kulkeekin teoksen vääjäämättömänä pohjasävelenä.

– Oopperassa nousevat vahvasti esille kysymykset luonnon hyväksikäytöstä, petetyn syyllisyydestä ja yhteisön voimaantumisesta. Yhteiskunnallisesti ooppera sisältää vastakkainasettelua monella tasolla: lohitalonpoika – valtio, kaupunki – maaseutu, vanha elämäntapa – kehitysusko sekä luonto ja teknologia, Kemijoen kulttuurituki ry:n hallituksen puheenjohtaja Olli Tiuraniemi kiteyttää.

Yhdistys tuottaa taiteellisesti korkeatasoisen oopperan uutta hakevalla tuotantotavalla metropolien ulkopuolelle Rovaniemelle. Tuotannossa yhdistyvät laaja verkostoituminen eri alojen osaajien kanssa sekä alueellinen saavutettavuus ja tuotantoprosessin avaaminen suurelle yleisölle. Oopperan arktinen aihe, eksoottisuus, ihmisen ja luonnon välinen suhde sekä uusi libretto ja sävellys Suomesta ovat kiinnostava kokonaisuus myös kansainvälisesti.

– Kemijoen kulttuurituki ry on erittäin kiitollinen saamastaan Suomen Kulttuurirahaston tuesta, joka mahdollistaa yhdistykselle oopperan tuotantopäätöksen tekemisen sekä voimavarojen keskittämisen sisällöntuotantoon ja tuotannollisen yhteistyöverkoston vahvistamiseen, Tiuraniemi sanoo.

Hankkeessa on mukana orkesterina Lapin kamariorkesteri ja kapellimestari John Storgårds. Ooppera kantaesitetään Korundissa tammikuussa 2022. Tuotannossa tullaan tekemään yhteistyötä myös Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan sisustus- ja tekstiilimuotoilun sekä Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin kanssa. Myös Rovaniemen taidemuseo osallistuu yhteistyöhön tuottamalla Korundiin aihetta sivuavan Markku Heikkilän taidenäyttelyn.

Oopperan libreton on kirjoittanut Sami Parkkinen, oopperan säveltää Tapio Tuomela ja ohjaa Erik Söderblom.