Valosuunnittelija Jukka Huitila Ounasvaaralla
Valosuunnittelija Jukka Huitila Ounasvaaralla
previous arrow
next arrow

Jukka Huitila – Karvalakkioopperan valosuunnittelija

Karvalakkioopperan valosuunnittelusta vastaa valosuunnittelija, visualisti ja valotaiteilija Jukka Huitila. Rovaniemelle muutama vuosi sitten kotiutunut Huitila on työskennellyt laajasti esittävän taiteen kentällä ja valaissut niin musiikkiesityksiä, balettia, teatteria kuin sirkusta. Huitila on myös valotaiteilija, jonka teoksia on ollut esillä festivaaleissa, gallerioissa ja erilaisissa julkisissa tiloissa. Hän on suunnitellut valaistuksia myös erilaisiin tapahtumiin ja muun muassa urheilukilpailuihin.

Karvalakkioopperan aihe on Huitilalle erityisen läheinen. Hän on kasvanut vesistöjen äärellä ja harrastanut suuren osan elämästään erilaisia jokiin liittyviä harrasteita, kuten kalastusta ja koskimelontaa. Vuonna 2020 Huitilalta valmistui videoinstallaatio Koski, jota taiteilija itse kutsui kolmiulotteiseksi tilakokemukseksi. Koski oli eräänlainen oodi koskiympäristöjen kauneudelle mutta myös kannanotto vapaana virtaavien jokien puolesta.

Myös ooppera taidemuotona inspiroi Huitilaa: valosuunnittelijan näkökulmasta ooppera on valon ja musiikin yhteistyötä puhtaimmillaan. Monet Huitilan ammatillisista esikuvista ovat työskennelleet nimenomaan oopperan parissa. 

Tapio Nykänen tapasi Jukka Huitilan tämän kotimaisemissa, Rovaniemen Ounasvaaralla.